
Nasza przygoda z boczniakiem rozpoczęła się wówczas, gdy grzyb ten w Polsce nie był - poza kręgiem badaczy i fachowców - znany. Włożyliśmy sporo pracy, czasu i cierpliwości w to, by uzyskać efekty, którymi możemy się dzisiaj poszczycić. Sami musieliśmy zgłębić tajniki uprawy boczniaka, nauczyć się przygotowywać miejsce i podłoże dla jego wzrostu, poznać zabiegi pielęgnacyjne, itp. Penetrowaliśmy literaturę fachową w poszukiwaniu informacji dotyczących walorów odżywczych (o niewątpliwych zaletach zapachowo - smakowych zdążyliśmy się wcześniej przekonać). Staraliśmy się przygotować bardzo dokładnie i wszechstronnie do rozwijania naszej działalności na większą skalę. Musieliśmy także poznać całą procedurę zwiazaną z przetwórstwem boczniaka, z przygotowywaniem
grzybów do sprzedaży.
Dziś współpracujemy ze stałymi kontrahentami polskimi i zagranicznymi, rozszerzyliśmy znacznie swoje uprawy dołączając do asortymentu także inne grzyby (shii-take, podgrzybki i inne grzyby leśne)
Blisko dwa dziesięciolecia pracujemy na naszą renomę, zaangażowanie, które włożyliśmy w uprawę i rozpowszechnianie boczniaka w naszym kraju została dostrzeżona i nagrodzona na Krajowej Wystawie Ogrodniczej Polagra 2002 - złotym medalem.
Posiadamy również certyfikat GLOBALGAP, który gwarantuje wspólne stosowanie procedur oraz jednolity standard dla Dobrej Praktyki Rolniczej GAP (Good Agricultural Practice) i zapewnia bezpieczeństwo żywności.
Jesteśmy uczestnikiem Programu RZETELNA Firma. Sprawdź naszą rzetelność.
KUBEK 150 g / 250 g
opakowanie zbiorcze 4x150 g / 4x250 g
KUBEK 150 g / 250 g
opakowanie zbiorcze 4x150 g / 4x250 g
KUBEK, TACKA 4szt
opakowanie zbiorcze - 6 x 4 szt
KUBEK, TACKA 200 g
opakowanie zbiorcze - 6 x 200 g / 10 x 200 g
skrzynka 1 x 1,5 kg / 1 x 2,0 kg
skrzynka 1 x 3 kg
SŁOIK 280 g / 480 g
6 sztuk w zgrzewce
SŁOIK 280 g / 480 g
6 sztuk w zgrzewce
Jest grzybem ekologicznym o wysokich walorach konsumpcyjnych. Zawiera białko, witaminy (zwłaszcza z grupy B: B2, B6), kwas foliowy, mikroelementy i inne składniki ( fosfor, potas, magnez, cynk, sód, żelazo, miedź). W owocnikach boczniaka stwierdzono obecność B-d-glukanolu - substancji działającej przeciwnowotworowo oraz enzymów obniżających poziom cholesterolu we krwi. Najnowsze badania wykazują, że spożywanie produktów zawierających kwas foliowy i witaminę B6 obniża ryzyko chorób układu krążenia nawet o połowę. Grzyby możemy spożywać świeże, mrozić, suszyć, solić, kwasić, marynować. Najsmaczniejsze są młode grzyby, zazwyczaj spożywa się same kapelusze. Świeże boczniaki można wykorzystywać do przyrządzania dań gotowanych, duszonych i smażonych. Sporządza się z nich m. in. przystawki zimne i gorące, zupy, flaczki, zapiekanki, omlety, farsze do pierogów i naleśników (przepisy).
Za najsmaczniejsze uchodzą boczniaki smażone a'la schabowy.
Grzyb od wielu stuleci uprawiany w Chinach i Japonii. Obecnie zyskuje, ze względu na swoje walory smakowe, a także duże wartości odżywcze i lecznicze , coraz większe grono zwolenników i smakoszy w kolejnych krajach Europy m.in w Polsce. Grzyb ten stał się drugim po pieczarce grzybem uprawnym. Smak shii -take - intensywny, specyficzny, przez koneserów ceniony bardziej niż smak innych grzybów z tego gatunku. Oprócz walorów smakowych i zapachowych, grzyby te są źródłem dużej ilości protein, błonnika, witamin i minerałów. Proteiny poprawiają ogólną sprawność i wydolność organizmu. Duża zawartość błonnika jest ważna w zapobieganiu rakowi jelita grubego, cukrzycy i chorobie wieńcowej. Witaminy A,C,B,PP,D,B- karoten oraz minerały podnoszą odporność organizmu na infekcje bakteryjne, wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci, a także zapobiegają rozwojowi raka piersi i osteoporozie. Zawartość potasu w stosunku do sodu (72:1) pomaga w walce z nadciśnieniem. Substancja zwana lentiną posiada właściwości obniżania cholesterolu we krwi. Natomiast polisacharyd -Lentinian - powoduje prawie całkowitą regresję guzków rakowych różnego typu i wzmacnia działania systemu immunologicznego. Niska zawartość tłuszczów w tych grzybach sprawia,że shii-take polecane są osobom dbającym o linię.
Gospodarstwo Uprawy Grzybów Henryk Kaczmarek
63-304 Czermin 39
tel./fax (0-62) 741 68 96 tel./fax (0-62) 742 77 30
boczniaki@onet.pl